doos

Zaubercocktail

Zaubercocktail

doos

aantal spelers

spelers
4 - 7

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers kruipen in de huid van magiërs die door slim onderhandelen krachtige ingrediënten verzamelen om toverdranken te brouwen.

materiaal

spelbord, 155 ingrediëntkaarten, 9 receptkaarten, 1 magische bliksem en voor elke speler: 1 toversteen en 1 scoresteen in zijn spelerskleur

receptmagischerblitzingredient01ingredient02schwarzesetwas

begin

Elke speler ontvangt een toversteen en een scoresteen in zijn spelerskleur. De scorestenen worden op het startveld van het scorespoor op het spelbord geplaatst.
De receptkaarten worden geschud en in een gedekte stapel neergelegd. De 'magische bliksem' (=speleindekaart) wordt met drie kaarten van de stapel geschud en onderop de stapel gelegd, zodat niemand weet, welke kaart de speleindekaart is.
De ingrediëntkaarten worden geschud en als gedekte stapel neergelegd. De spelers ontvangen elk tien kaarten.

verloop

Zodra alle spelers hun kaarten goed in de hand hebben, wordt de bovenste receptkaart omgedraaid. Op deze kaart staat aangegeven wat er deze ronde te winnen èn te verliezen is!
Een ronde bestaat uit twee fase: een onderhandelingsfase waarin spelers ingrediëntkaarten met elkaar kunnen ruilen en een brouwfase waarin de spelers ieder voor zich ingrediëntkaarten uitspelen.
Op de ingrediëntkaarten staat aangeven hoeveel punten verkregen kunnen worden als meer kaarten van dezelfde soort worden uitgespeeld. Hoe groter de set, des te meer punten de set oplevert.
In de onderhandelingsfase mogen de spelers gelijktijdig onderling kaart(en) ruilen. Zij moeten precies aangeven wat zij willen geven en wat zij ervoor terug willen ontvangen. Komen twee spelers een ruil overeen, dan worden de kaarten overhandigd. Zodra een speler niet meer wil of kan ruilen, legt hij zijn toversteen in de uitsparing op het spelbord. Zodra hier 3 toverstenen liggen, is de onderhandelingsfase ten einde.
In de brouwfase zetten de spelers in het geheim kaarten in: maximaal twee verschillende ingrediënten-sets en per set minimaal twee kaarten. De kaart Schwarzes Etwas telt hierbij als joker. Als alle spelers een keuze hebben gemaakt, worden de punten geteld. De winnaars zetten hun scoresteen het aangegeven aantal stappen vooruit en de verliezer moet achteruit. Als de speler die als eerst zijn toversteen op het spelbord heeft geplaatst bij de winnaars hoort, dan ontvangt hij twee bonusstappen. Zo niet, dan moet hij twee stappen achteruit op het scorespoor!
Voor de volgende ronde worden de uitgespeelde ingrediëntkaarten geschud en onderop de stapel gelegd. Elke speler ontvangt 5 nieuwe kaarten. Zodra alle spelers hun kaarten goed in de hand hebben, wordt de bovenste receptkaart omgedraaid.

eind

Zodra de magische bliksem wordt gedraaid, is het spel direct ten einde. Winnaar is de speler met de hoogste score.

positief

Al het materiaal past uitstekend in de handige binnendoos. Het spelbord dient alleen om de score overzichtelijk bij te houden. De afbeeldingen op de kaarten treffen de juiste magische sfeer en zijn overzichtelijk vormgegeven. Doordat de ingrediëntnaam zowel bovenaan als links en rechts staat vermeld, kun je de kaarten op meerdere manieren in je hand houden en toch snel zien wat je in je hand hebt.
Je bent gedurende het hele spel actief. In de onderhandelingsfase moet je goed meedoen om sets van lucratieve grootte te verkrijgen. Het spel behoudt steeds vaart. Voor je het weet liggen de toverstenen op het spelbord en is de onderhandelingsfase ten einde.

negatief

Na al dat dynamische en interactieve onderhandelen is de brouwfase een deceptie. De enige beslissing die je kunt nemen is hoeveel punten je gaat uitspelen. Doordat je van te voren moeilijk kunt inschatten met hoeveel punten je medespelers zullen uitkomen, kun je behoorlijk te hoog of juist veel te laag inzetten. Je moet het spel een aantal keer gespeeld hebben om inzicht te krijgen in de waarde van de verschillende ingrediënten en wat een goede inzet is.
Elke kaart meer in een ingrediënten-set levert weliswaar meer punten op, maar de stijging had nog extremer gemogen.

strategie

In één van de eerste rondes kun je proberen niet al te hoog in te zetten om in de volgende ronde snel je toversteen te plaatsen en je slag te slaan. Doe dit niet meer na de vijfde ronde: elke volgende ronde kan de laatste zijn.

waardering van andere sites

hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
spiele-truhe5 / 6
3456
spielephase4 / 6
3456
hall90003½ / 6
345
AnderSpel6 / 9
56789
spieleteufel5 / 10
5678910
boardgamegeek5½ / 8
67

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

01-02-2001 itemKosmos presenteert Zaubercocktail op Spielwarenmesse 2001 in Nürnberg.

verwijzingen

Kosmos
www.spellink.nl