doos

Zauberschwert & Drachenei

Zauberschwert & Drachenei

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van tovenaars en gaan de strijd aan met verschillende monsters, hierbij terzijde gestaan door krachtige toverspreuken, magische oorden en machtige artefakten. De speler met de meeste overwinningspunten mag zich Groot-Magier van Ulahomar noemen.

materiaal

28 artefaktkaarten, 25 avontuurkaarten, 1 startspeler-kaart en voor elke speler: 1 toverset in zijn spelerskleur, bestaande uit 1 tovenaarkaart, 1 pijlkaart en 1 'magische energie'-teller

tovenaarachterkantabenteuerkarte01abenteuerkarte02abenteuerkarte03artefact01artefact02artefact03

begin

Elke speler ontvangt een toverset in zijn spelerskleur, bestaande uit een tovenaar en een 'magische energie'-teller met een pijlkaart.
De 28 artefaktkaarten worden geschud en als een gedekte trekstapel neergelegd.
De 25 avontuurkaarten worden gesorteerd op letter (A, B of C). De letters worden apart geschud en vervolgens worden de aparte stapels op elkaar geplaatst. Op deze manier worden de avonturen in de loop van het spel steeds moeilijker.
Houd een vel papier en een pen gereed, voor het noteren van de overwinningspunten.

verloop

fotospelsituatie

Aan het begin van het spel worden de twee bovenste avontuurkaarten in een open etalage neergelegd. Het spel wordt gespeeld in verschillende rondes. Elke nieuwe ronde wordt de etalage aangevuld tot twee kaarten.
Nadat elke speler twee magische energie heeft gekregen (door de pijlkaart op zijn magieteller overeenkomstig te verplaatsen), legt elke speler zijn tovenaarskaart naast één van de openliggende avontuurkaarten, te beginnen met de startspeler. Een speler mag ook passen, en ontvangt daarvoor een extra Magiepunt.
De avontuurkaarten zijn onderverdeeld in de volgende soorten:

  • Toverspreuk: Als naast een toverspreuk slechts één tovenaar ligt, dan gaat deze speler het avontuur alleen aan. Als meer dan één tovenaar voor dit avontuur heeft gekozen, wordt de toverspreuk geveild: de speler die de meeste magische energie inzet, verkrijgt de spreuk en legt deze open voor zich neer. Met een toverspreuk kan een speler extra overwinningspunten of magische energie verkrijgen.
  • Energie-bol : Elke tovenaar die voor dit avontuur heeft gekozen, ontvangt de afgebeelde magische energie.
  • Heilige Stätte: Elke tovenaar die voor dit avontuur heeft gekozen, ontvangt het afgebeelde aantal overwinningspunten en een artefaktkaart van de dichte stapel in zijn hand.
  • Monster: Als meer dan één tovenaar voor dit avontuur heeft gekozen, kunnen de spelers besluiten de buit te verdelen of het komt tot een krachtmeting. De krachtmeting verloopt in de vorm van een veiling: de speler die de meeste magische energie inzet, mag het monster verslaan. De speler moet de afgebeelde magische energie inleveren, en ontvangt het afgebeelde aantal overwinningspunten. Indien één van zijn openliggende artefaktkaarten hetzelfde symbool toont als het verslagen monster, ontvangt de speler de afgebeelde magische energie of overwinningspunten. Als de spelers overeenkomen de buit te verdelen, verslaan ze het monster gezamenlijk. De buit is echter beduidend minder!
Aan het eind van de ronde mogen de spelers artefaktkaarten uit hun hand met elkaar ruilen. Sommige artefaktkaarten bestaan uit de helft van een bijelkaar horend paar, die alleen als paar overwinningspunten of magische energie kunnen opleveren. Als niemand meer wil ruilen, mogen de spelers één of meer artefaktkaarten open voor zich neerleggen.
Vervolgens gaat de startspeler-kaart naar de volgende speler en de nieuwe ronde begint.

eind

Het spel eindigt als de etalage niet meer kan worden aangevuld tot twee avontuurkaarten. De speler met de meeste overwinnningspunten is de winnaar van het spel.

positief

  • Doordat het plaatsen van de tovenaars naast de avontuurkaarten open geschiedt, heeft de speler die het laatst zijn tovenaar mag plaatsen het grote voordeel dat hij al weet voor welk avontuur zijn medespelers hebben gekozen.
  • Je komt voor moeilijke keuzes te staan, die mede afhangen van de speelwijze van je medespelers. Zijn zij bereid om een monster gezamenlijk te verslaan? Of laten zij het altijd uitlopen op een krachtmeting?
  • Je moet het doel van het spel (zoveel mogelijk winstpunten verzamelen) niet uit het oog verliezen. Je moet je magische energie zo goed mogelijk inzetten om dat doel te bereiken: het winnen van krachtmetingen, en het verslaan van monsters.

negatief

  • Het spel zit verpakt in een leuk klein doosje, wellicht iets te klein! De hoeveelheid magische energie wordt nu bijgehouden door een pijl te laten wijzen naar een getal op de 'magische energie'-teller. Dit verschuift echter te makkelijk, zodat een speler ongemerkt opeens van '4' naar '14' kan schieten! Neem gerust blokjes of fiches om de magische energie mee bij te houden.
  • Het geluk zit ook hier weer in het trekken van een kaart van de trekstapel. Maar doordat de avontuurkaarten per letter worden geschud, worden de avonturen in de loop van het spel steeds moeilijker.
  • Zauberschwert & Drachenei is met twee spelers minder interessant. Een spel met een veilingsysteem is altijd leuker als er meer spelers meedingen.

strategie

Houd de hoeveelheid magische energie van jezelf en van je medespelers goed in de gaten. Dit geeft aan hoeveel zij maximaal kunnen inzetten bij een krachtmeting!
Let daarnaast ook op de symbolen van de artefaktkaarten die de spelers voor zich hebben geplaatst. Hieruit kan je afleiden, hoe graag zij een bepaald monster willen verslaan, aangezien dit hen mogelijk veel zal opleveren.
Het verdient aanbeveling een goede mix te maken van de artefakten die je hebt verkregen en de monsters die je verslaat. Maak gebruik van de mogelijkheid om artefakten uit je hand met je medespelers te ruilen.
Vergeet daarnaast niet om je toverspreuk op de toegestane momenten in te zetten!

waardering van andere sites

speelduivel4 / 6
3456
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456
spellenclub137 / 10
789
boardgamegeek5½ / 8
67

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

De spelregels zijn in het Duits en Engels bijgeleverd. De tekst op de toverkaarten is echter alleen in het Duits geschreven. De vertaling hiervan is wel terug te vinden in de Engelstalige spelregels.

feitjes

uitbreiding

Op Spiel 2005 presenteerde Adlung Spiele de uitbreiding van Zauberschwert & Drachenei onder de naam: Helden & Zaubersprüche. Deze uitbreiding bevat niet alleen nieuwe avonturen- en artefactkaarten, maar maakt het spel ook complexer door de toevoeging van nieuwe landschappen en toverspreuken. Gecombineerd met het basisspel kan het spel ook met 5 spelers worden gespeeld.

Uitbreiding Helden & Zaubersprüche

weetjes

13-10-2005 itemAdlung Spiele presenteert Helden & Zaubersprüche, de uitbreiding van Zauberschwert & Drachenei op Spiel 2005 in Essen.
28-10-2004 itemZauberschwert & Drachenei bereikt de zesde plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2004.
23-10-2003 itemAdlung Spiele presenteert Zauberschwert & Drachenei op Spiel 2003 in Essen.

verwijzingen

Adlung Spiele
www.spellink.nl