doos

Zendo: The Icehouse Game with the Buddha Nature

Zendo: The Icehouse Game with the Buddha Nature

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
50 - 60

leeftijd

leeftijd
11+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen door logisch redeneren de regel van de meester te achterhalen.

materiaal

60 piramides: vijf piramides in elk van de drie groottes (met pip count 1, 2 of 3), in vier kleuren (rood, geel, groen en blauw), 60 stenen: 20 stenen in drie kleuren (wit, zwart en groen), 16 kaartjes met voorbeeldregels.

kaart01kaart02kaart03

begin

Eén van de spelers is de meester, de overige spelers zijn leerlingen. De meester bedenkt een regel over de piramides. De regel kan gaan over kleur, grootte, aantal, richting etc., bijvoorbeeld: Er is altijd tenminste één gele piramide.
Daarna bouwt hij twee stellingen (Koans) van de piramides: de ene voldoet aan de regel (en heeft dus tenminste een gele piramide). Hierbij legt hij een wit steentje. De andere voldoet er niet aan. Hierbij komt een zwart steentje.

verloop

De leerlingen proberen de regel van de meester te ontdekken. Om de beurt bouwen de leerlingen een stelling. De leerling kiest een optie:

  • Master: de meester legt een steentje bij de stelling. Een wit steentje als de stelling aan de regel voldoet en zwart als de stelling niet aan de regel voldoet.
  • Mondo: de leerlingen voorspellen wat de meester gaat zeggen. De spelers (inclusief de meester) nemen een steentje (wit of zwart) in hun hand en laten deze tegelijkertijd zien. De leerlingen die het goed hebben voorspeld, verdienen een groen steentje. Dit is een raadsteen.

eind

Tegen inlevering van een raadsteen mag een leerling een regel aan de meester voorleggen. Als de genoemde regel niet goed is, bouwt de meester een stelling die wel voldoet aan zijn eigen regel, maar niet aan de regel van de leerling. Hij plaatst hierbij een wit steentje. Of andersom: de meester bouwt een stelling die niet voldoet aan zijn eigen regel, maar wel aan de regel van de leerling. Hij plaatst hierbij een zwart steentje. Als een leerling de stelling goed heeft, is hij de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd en nodigt je uit om te gaan stapelen!
  • Het thema van het spel is leuk verwerkt in de regels en de terminologie. Hoewel logica niet zoveel met Zen te maken heeft, ga je vanzelf in die termen praten.
  • De meester moet de leerlingen helpen de regel te ontdekken. En hoewel de leerlingen proberen de eerste te zijn die de regel achterhaalt, zullen ze het niet kunnen laten elkaar aanwijzingen te geven en hun gedachten te delen.

negatief

  • Het is lastig in te schatten hoe moeilijk een regel te raden is. Gelukkig bevat het spel een aantal voorbeelden. Deze kan je de eerste keren dat je het spel speelt gebruiken.
  • De regels van de logica kunnen voor verwarring zorgen. Het helpt als je van te voren een aantal zaken afspreekt. Bijvoorbeeld: bevat een Koan rode piramides als er geen rode piramide in voorkomt? In dat geval is het aantal rode piramides gelijk aan nul. Stel de regel is: een koan moet net zoveel rode als blauwe piramides bevatten. Voldoet een stelling met alleen groene piramides aan de regel?

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
boardgamegeek7 / 8
67

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het spel is 'out of print' en lastig te verkrijgen. Wellicht dat een speciaalzaak het spel nog op voorraad heeft.

feitjes

weetjes

21-04-2005 itemZendo is winnaar van de Mensa Select-verkiezing 2005.
26-06-2004 itemZendo is winnaar van de Origins Awards-verkiezing 2003 in de categorie Best Abstract Board Game.

verwijzingen

Alles over Zendo
Looney Labs