doosbestel Zeus & Hera bij bol.com

Zeus & Hera

Zeus & Hera

doosbestel Zeus & Hera bij bol.com

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
15,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De Griekse godin Hera heeft de minnares van haar man Zeus gevangen. Zeus zet de helper van Hera vast. Zowel Zeus als Hera roepen de hulp in van verschillende mythologische figuren. Welke speler heeft als eerste de gevangene bevrijd?

materiaal

voor elke speler: 43 kaarten en 1 spelsteen

zeusargushadespegasusheraioartemismedusa

begin

De ene speler speelt Zeus, de andere speler speelt Hera. Elke speler ontvangt zijn set kaarten en een spelsteen. De spelers schudden hun kaarten en nemen 9 kaarten op hand. Als de gevangene hierbij zit, mag de speler in plaats hiervan een nieuwe kaart trekken. De gevangene wordt weer in de trekstapel geschud.
De spelers kiezen 3 kaarten uit hun hand, die zij gedekt naast elkaar neerleggen. De 3 kaarten van de ene speler liggen precies tegenover de 3 kaarten van de andere speler. Het 'fictieve' speelveld van een speler bestaat uit een rooster van 4×4 velden. De eerste 3 kaarten vormen de eerste kaarten van een rij. In elk van de 4 rijen is dus plaats voor 4 kaarten.

verloop

De spelers zijn om en om aan de beurt.
In zijn beurt heeft de speler net zoveel aktiepunten ter beschikking als het aantal rijen in zijn speelveld met een kaart. Bij aanvang van het spel heeft elke speler dus 3 aktiepunten. Met deze aktiepunten kunnen ze verschillende akties uitvoeren:

  • Trekken: De speler trekt een kaart en neemt deze op hand. De spelers mogen niet meer dan 12 kaarten op handen hebben.
  • Aanleggen: De speler legt een kaart uit zijn hand gedekt in één van zijn rijen op het speelveld. De kaart is de eerste in de rij of hij moet grenzen aan een reeds liggende kaart in deze rij. Als hier al een kaart ligt, schuift deze kaart (en alle onderliggende kaarten) één plaats naar beneden. Elke rij kan ten hoogste 4 kaarten bevatten.
  • Uitspelen: De speler speelt een kaart uit zijn hand, voert de aktie uit en legt de kaart op zijn aflegstapel. Zo kan met Hades een kaart van de eigen aflegstapel terug op hand worden genomen en met Pegasus trekt de speler een kaart uit de hand van zijn medespeler en legt deze op zijn aflegstapel.
  • Aanvallen: Vanaf de tweede ronde kan de speler aanvallen. Hij kiest een kaart uit zijn voorste linie en valt de tegenoverliggende kaart van zijn medespeler aan. Beide kaarten worden opengedraaid. De kaart met de laagste waarde wordt van het speelveld verwijderd en op zijn aflegstapel gelegd. Als in deze rij nog andere kaarten liggen, schuiven deze een plaats naar boven. De winnende kaart blijft open liggen.

eind

Het spel eindigt als een speler de gevangene heeft ontdekt. Hij is de winnaar van het spel. Het spel eindigt voortijdig als een speler zijn aktiepunten niet volledig kan inzetten of als hij geen kaarten meer op de eerste linie van zijn speelveld heeft. De andere speler is dan de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De illustraties op de kaarten zijn zeer sfeervol. Maar het thema van het spel gaat verder dan alleen de afbeeldingen. Ook de uitwerking van de verschillende mythologische figuren past bij hun karakter, zoals bekend uit de verhalen. Zo kan Hades naar de onderwereld om een persoon terug te voeren en pas op voor de doos van Pandora!
  • De vergelijking met Stratego ligt voor de hand. Ben je in stratego op zoek naar de vlag, in Zeus & Hera zoek je Io of Argus. En is Medusa niet de bom? Toch zijn er ook duidelijke verschillen: het speelveld wordt niet bij aanvang compleet opgesteld, en eenmaal aangevallen figuren blijven open liggen. Ook de uitwerking van de verschillende figuren geeft Zeus & Hera een totaal ander spelgevoel.

negatief

  • De spelregels zijn pittig. Op de kaarten staat niet aangegeven welke uitwerking de kaart heeft, dus zul je de eerste paar keren dat je het spel speelt vaak terug moeten grijpen naar de regels om het nog eens na te lezen.
  • De geluksfactor is behoorlijk aanwezig. Als je gevangene onderop de stapel ligt, heb je je een groot gedeelte van het spel niet hoeven bekommeren om de beveiliging van je gevangene. Trek je de gevangene als eerste kaart, dan staat hij vanaf dat moment onder je bescherming.
  • Je moet het beste maken van de kaarten in je hand en in je speelveld. Dat kan beklemmend werken. Houd ik deze kaart nog even vast of plaats ik hem toch maar in deze rij? Probeer een beetje vaart in het spel te houden.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
boardgamegeek6½ / 8
67
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
speljournaal3 / 5
2345
speelduivel3 / 6
3456
truus en truus6½ / 9½
6789
AnderSpel6 / 9
56789
spellenclub137 / 10
789
spieletest6 / 10
5678910
spieleteufel4 / 10
5678910

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

01-11-2002 item999Games brengt de Nederlandstalige uitgave van Zeus & Hera op de markt.
03-02-2000 itemKosmos presenteert Blitz und Donner op Spielwarenmesse 2000 in Nürnberg.

verwijzingen

999Games
Kosmos
Rio Grande Games
www.spellink.nl