doos

Zirkus Flohcati

Zirkus Flohcati

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
10 - 15

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers kruipen in de huid van circusdirecteuren die proberen de meest waardevolle circusacts of zelfs een complete Galavoorstelling in hun circus onder te brengen.

materiaal

80 circuskaarten, met waarde 0-7 in 10 (!) verschillende kleuren, 9 aktiekaarten

actiekaartblauwroodgroengeel

begin

De circuskaarten worden met de aktiekaarten geschud en als gedekte stapel neergelegd. De jongste speler begint.

verloop

In zijn beurt mag de speler een openliggende circuskaart in zijn hand nemen of net zoveel kaarten omdraaien als hij wil, totdat:

 • de gedraaide kaart dezelfde kleur heeft als een reeds open liggende kaart. Dan klinkt er 'trompetgeschal': de laatste kaart, de dubbele attractie, wordt op de aflegstapel gelegd en zijn beurt is direct voorbij. Zolang er geen trompetgeschal heeft geklonken, mag de speler op elk moment besluiten een openliggende circuskaart in zijn hand te nemen.
 • de gedraaide kaart een aktiekaart is. De speler moet de aanwijzingen onmiddellijk uitvoeren, waarna zijn beurt direct voorbij is. De aktiekaart wordt op de aflegstapel gelegd.
Alleen als de speler een circuskaart in zijn hand heeft genomen, mag hij nu een trio-act spelen, d.w.z. drie willekeurige kaarten met dezelfde waarde uit zijn hand op tafel leggen, of een Galavoorstelling geven, d.w.z. 10 verschillende kleuren met willekeurige waarde uit zijn hand op tafel leggen. In het laatste geval eindigt het spel direct.
Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.
de aktiekaarten
 • 1 Attraktion von einem Mitspieler fordern:
  De speler kiest uit de hand van een willekeurige medespeler een kaart. De kaart wordt aan alle spelers getoond en bij zijn de handkaarten gevoegd.
 • 1 Attraktion von einem Mitspieler ziehen:
  De speler trekt uit de hand van een willekeurige medespeler een kaart. De kaart wordt aan alle spelers getoond en bij zijn de handkaarten gevoegd.
 • Neue attraktionen Aufdecken, Bis Zum trompetgeschal! 1 Attraktion nehmen:
  De speler draait zolang kaarten van de stapel om tot het "trompetgeschal" klinkt. De dubbele attractie wordt zoals gewoonlijk op de aflegstapel gelegd. Vervolgens kiest de speler een kaart van de openliggende rij en voegt hem bij zijn handkaarten.

eind

Het spel eindigt zodra een speler een Galavoorstelling heeft gegeven, of als de laatste kaart van de stapel wordt gedraaid. Is de laatste kaart een aktiekaart, dan moet die eerst uitgevoerd worden. Is de laatste kaart een circusact en klinkt er geen trompetgeschal, dan mag de speler nog een circuskaart in zijn hand nemen en een trio of galavoorstelling spelen.
Elke speler ontvangt voor de kaarten in zijn hand van elke kleur de hoogste waarde van die kleur aan punten. Kaarten met een lagere waarde van die kleur leveren geen punten op.
Daarnaast ontvangt elke speler 10 bonuspunten voor elke gespeelde trio. De speler die de galavoorstelling heeft gegeven, ontvangt 10 bonuspunten en de waarde van elke kaart in de Galavoorstelling.
De speler met de meeste punten is de winnaar.

positief

 • Het is de moeite waard de voorstellingen op de circuskaarten nader te bestuderen. Sommige zijn zelfs erg grappig.
 • Het spel duurt erg kort. Dat nodigt uit tot meerdere rondes en dat kan de geluksfactor compenseren.
 • Erg simpele regels en hoewel de mogelijkheden per beurt beperkt zijn, zijn er toch voldoende keuzes te maken.

negatief

De geluksfactor is wel erg groot. Dat kan gecompenseerd worden door het spelen van meerdere spelrondes. Daarnaast zou je er voor kunnen kiezen de actiekaarten uit het spel te verwijderen. Waarom de geluksfactor nog verder verhogen?

strategie

 • Een gespeelde trio levert maximaal 10 punten op. Zo kun je toch scoren met kaarten met een lage waarde.
 • Probeer een beetje te onthouden welke kaarten (vooral welke kleur!) je medespelers in bezit hebben. Kies aan de hand hiervan het juiste moment om je trio's neer te leggen en eventueel een Galavoorstelling te geven. Aangezien alleen gespeelde trio's bonuspunten opleveren en slechts één speler een Galavoorstelling kan geven (en dus bijbehorende bonuspunten kan verkrijgen) moet je het moment van uitspelen niet te lang uitstellen.
 • Daarnaast is het slim ook niet te snel een trio te spelen. Wellicht kan je de kaarten nog gebruiken om je Galavoorstelling compleet te maken en je moet je medespelers ook niet meer laten zien dan nodig is.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
boardgamegeek6½ / 8
67
AnderSpel6 / 9
56789
jeux 2 rody2 / 5
345

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Reduceer of compenseer de factor geluk:

 • Verwijder de actiekaarten uit het spel.
 • Speel meerdere spelrondes. Welke speler heeft het best uit 3?

algemeen

Zirkus Flohcati is alleen in het Duits te verkrijgen. De kaarten bevatten weinig tekst, alleen een plaatje van een circusact en een waardecijfer, met uitzondering van de aktiekaarten. In 2006 heeft University Games een Nederlandstalige uitgave op de markt gebracht onder de naam Het Vlooiencircus.

Het Vlooiencircus - University Games

feitjes

weetjes

22-10-1998 itemAmigo Spiele presenteert Zirkus Flohcati op Spiel 1998 in Essen.

verwijzingen

Vertaling van de spelregels 01
Vertaling van de spelregels 02
Amigo Spiele
Rio Grande Games
www.spellink.nl