doosbestel FRANK'S ZOO bij bol.com

Frank's Zoo

Frank's Zoo

doosbestel FRANK'S ZOO bij bol.com

aantal spelers

spelers
3 - 7

speelduur

duur
15 - 45

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
11,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het taktisch uitspelen van kaarten zoveel mogelijk slagen te winnen en als eerste zijn kaarten uit te spelen.

materiaal

60 kaarten onderverdeeld in 5×11 verschillende dieren: egels, ijsberen, krokodillen, leeuwen, muizen, olifanten, orca's, roofvissen, vissen, vossen, zeerobben en 4 muggen en 1 kameleon (=Joker)

kaart01kaart02kaart03kaart04kaart05

begin

De kaarten worden geschud en onder de spelers verdeeld. Elke speler neemt zijn kaarten in zijn hand.
Op elke kaart staat een dier afgebeeld. Daarnaast toont de kaart welke dieren hoger in rangorde zijn.
He spel wordt gespeeld in verschillende rondes. Eerst speelt elke speler voor zich. Later worden er teams gevormd. Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

fotospelsituatie

De startspeler kiest één of meer kaarten van dezelfde soort uit zijn hand en legt deze open neer. De volgende speler moet dit bod verhogen of passen. Hij kan kiezen:

 • Of hij speelt van dezelfde diersoort net één kaart meer.
 • Of hij speelt net zoveel kaarten van een diersoort die hoger in rang is.
 • Of hij past.
Nu gaat de beurt naar de volgende speler, die dezelfde keuze moet maken.
De kameleon fungeert als joker: hij neemt de vorm aan van elke diersoort die gelijk met hem wordt uitgespeeld. Daarnaast kan een mug een olifant worden, als hij samen met minstens één olifant wordt uitgespeeld.
Als een speler gepast heeft, kan hij, als hij deze ronde weer aan de beurt is, gwoon weer meespelen.
Het spel gaat door tot alle spelers na elkaar gepast hebben. De speler die het laatst één of meer kaarten gespeeld heeft, wint deze slag. Hij neemt alle gespeelde kaarten en legt deze gedekt voor zich neer. Hij is de volgende startspeler.
Zodra een speler zijn laatste kaart heeft gespeeld, ligt hij uit het spel. Er wordt net zolang doorgespeeld tot de voorlaatste speler al zijn kaarten heeft gespeeld. De laatste slag wordt niet meegeteld. Nu worden de punten geteld: de speler die het eerst al zijn kaarten heeft afgelegd ontvangt net zoveel punten als er spelers zijn. De volgende speler ontvangt 1 punt minder. De speler die niet al zijn kaarten heeft gespeeld ontvangt geen punten!
De kaarten worden geschud en een nieuwe ronde begint. Nu vormen de spelers afhankelijk van het aantal spelers en de gehaalde punten verschillende teams. De speler met de laagste totaalscore geeft zijn teamgenoot gedekt twee kaarten uit zijn hand. Zijn teamgenoot kiest twee kaarten uit zijn hand en geeft deze gedekt aan zijn teamgenoot. Als de speler met de laagste totaalscore aan de beurt is mag hij zijn teamgenoot om assistentie vragen. Deze mag beslissen of hij een kaart uit zijn hand wil bijpassen om zo zijn teamgenoot te helpen.
Bij de volgende tellling is er naast de individuele score, ook een teamscore:
 • Teamscore: beide teamgenoten ontvangen de som van puntentelling zoals hiervoor beschreven.
 • Individuele score:
  • Elke leeuw in zijn gewonnen slagen telt voor 1 punt.
  • Het ontbreken van een egel in zijn gewonnen slagen levert 1 minpunt op.

eind

Het spel eindigt zodra meer dan twee spelers een eindscore van ten minste 19 punten hebben bereikt. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Simpele regels, dus snel uit te leggen. Vrolijk, kort kaartspel. Speelt makkelijk weg. Hoewel de keuze per beurt beperkt is, is er voldoende diepgang. De afbeeldingen op de kaarten zijn grappig en het is duidelijk te zijn welke dieren hoger in rang zijn. De olifant kan alleen geslagen worden door een muis. Een muis kan echter weer door 6 verschillende diersoorten worden geslagen!
 • Niet alleen voor kinderen, ook voor oudere spelers is het een leuk spel voor tussendoor.
 • Altijd leuk om je medespelers dwars te zitten en daar is eigenlijk het hele spelidee op gebaseerd!
 • Er wordt telkens een leuke spanning opgebouwd: kunnen de spelers na mij nog een hogere kaart(enset) neerleggen of win ik deze slag?

negatief

 • De ronde eindigt als de voorlaatste speler al zijn kaarten heeft gespeeld. De speler die er het eerst uitligt moet dus even geduld hebben.
 • Je bent ontzettend afhankelijk van de kaarten die je bij aanvang van de ronde toebedeeld krijgt. Met een slechte hand is het slecht slagen pakken. En als je veel past en geen slagen neemt, raak je ook je kaarten niet kwijt! Dan wordt winnen wel erg moeilijk. Gelukkig wordt het spel over meerdere rondes gespeeld. Dit compenseert de geluksfactor enigszins.

strategie

Je wilt zo snel mogelijk je kaarten uitspelen. Dat wordt moeilijk als je alleen lage diersoorten in je hand overhoudt of allemaal verschillende diersoorten!
Probeer een beetje bij te houden hoeveel kaarten van de verschillende diersoorten reeds gespeeld zijn om in te schatten wat er nog in het spel is. Zo kun je In de tweede en volgende rondes een vos het beste gebruiken om een egel te slaan. Maar ja, zolang er nog ijsberen, krokodillen, leeuwen en olifanten in het spel zijn . . .

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
hall90005 / 6
345
spielephase5 / 6
3456
truus en truus8 / 9½
6789
spellenclub138½ / 10
789
boardgamegeek6½ / 8
67
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
spellenhoek4 / 6
3456
goodgameguide7 / 9
56789
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
speljournaal3 / 5
2345
speelduivel3 / 6
3456

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

04-2003 itemPS Games brengt Zoff im Zoo op de Nederlandse markt onder de naam Frank's Zoo.
15-09-2000 itemZoff im Zoo bereikt de tiende plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2000.
2000 itemZoff im Zoo bereikt de tweede plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2000.
21-10-1999 itemSpiele von Doris & Frank presenteert Zoff im Zoo op Spiel 1999 in Essen.

verwijzingen

Nederlandse vertaling van de spelregels
Spiele von Doris & Frank
Rio Grande Games
PS Games
www.spellink.nl