doos

Zoom-in!

Zoom-in!

doos

aantal spelers

spelers
2 - 8

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen binnen de tijd de afbeelding van het kaartje terug te vinden op het spelbord.

materiaal

1 spelbord, 120 opdrachtkaarten en een timer

kaart01kaart02kaart03achterkant

begin

Het spelbord wordt zo neergelegd dat alle spelers het goed kunnen zien. De kaarten worden geschud en als gedekte stapel neergelegd. Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt draait de speler de bovenste kaart van de stapel om en zoekt de afbeelding op het spelbord. Hij heeft hiervoor precies 15 seconden. De tijd wordt ingesteld op de timer. De overige spelers mogen meezoeken, maar alleen in zijn eigen beurt mag de speler de afbeelding aanwijzen! Als de speler de afbeelding binnen de tijd heeft aangewezen, ontvangt hij het kaartje. Zo niet, dan blijft het kaartje net zo lang open liggen, totdat een speler in zijn beurt de afbeelding op het spelbord heeft aangewezen. De volgende speler draait een nieuwe kaart open en kan dus op zoek naar twee afbeeldingen.
Tijdens het spel mogen maximaal drie kaarten open liggen. Een volgende kaart wordt pas gedraaid, als een speler één van de openliggende afbeeldingen heeft gevonden.
De gele kaarten zijn speciale opdrachten. Zo krijg je bijvoorbeeld meer tijd om de afbeelding te zoeken, maar als je de afbeelding niet vindt, verlies je 1 punt!

eind

Het spel eindigt zodra een speler 15 punten heeft verzameld.

positief

 • Het spelbord is groot, cirkelvormig en er staat een heleboel op afgebeeld! Sommige afbeeldingen lopen in elkaar over, wat het zoeken nog lastiger maakt.
 • De opdrachtkaarten zijn onderverdeeld in makkelijk tot moeilijker, waarbij een moeilijkere zoekopdracht meer punten oplevert.
 • De spelregels geven allerlei mogelijkheden om het spel aan te passen aan de spelersgroep, en laten genoeg ruimte om de regels naar eigen inzicht aan te passen.

negatief

 • Na een tijdje duizelt het voor je ogen. En het wordt op den duur ook wel een beetje saai. Niet te lang achter elkaar spelen dus.
 • Het is eigenlijk meer een 'puzzel' dan een 'spel'. Iedereen speelt voor zich, er is helemaal geen interactie.
 • Wanneer je als beginneling tegen een meer ervaren speler speelt, ben je kansloos. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Je moet leren 'door' de tekeningen heen te kijken: zoom-in!

strategie

Zoals de doos al aangeeft: je moet gewoon snel zoeken!

waardering van andere sites

hall90004 / 5
45
spieletest7 / 10
45678910
spielephase4 / 6
345
hall9000 (bezoekers)4 / 6
3456
AnderSpel6 / 9
5678
truus en truus5½ / 8
5678

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

In de spelregels staat een aantal suggesties om het spel te spelen. Zo kan je de timer weglaten en de eerste speler die de afbeelding vindt, ontvangt de punten. Je hoeft dan niet te wachten tot je aan de beurt bent. Hierbij is het dan niet toegestaan het spelbord te draaien of er met je hoofd of arm voor te hangen!
Voor jonge kinderen (7/8 jaar) kan het nog knap lastig zijn om de moeilijkere afbeeldingen op het spelbord terug te vinden. Je kunt hen de 'makkelijke' (=groene) zoekopdrachten geven, en de anderen spelen met de blauwe en/of roze kaarten, waarbij elke kaart hetzelfde aantal punten oplevert.

feitjes

 • jaar van uitgave
  2003
 • vormgeving
  Inner Sanctuary
 • uitgever

weetjes

15-06-2003 itemZoom-in! is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2003 in de categorie 8-12 jaar.

verwijzingen

Jumbo
www.spellink.nl